Zenuwbeknelling in de voorvoet

Wat is een neuroom van Morton?

Bij een neuroom van Morton is er een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen. Meestal bevindt deze verdikking zich tussen de 3e en vierde teen, zoals op onderstaande foto is te zien.

Neuroon van morton

Plaats van een Mortons neuroom op de voet

Oorzaken neuroom van Morton

Hoe de verdikking van de zenuw ontstaat is niet geheel duidelijk. Vermoedelijk wordt de zenuw herhaaldelijk beschadigd door bijvoorbeeld klem te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Een mogelijke oorzaak hiervoor is het dragen van te smalle schoenen. Denk hierbij aan hoge hakken of nauwe sportschoenen die worden gedragen bij bijvoorbeeld schaaten en skiën.

Klachten neuroom van Morton

De meest voorkomende klacht bij een neuroom van Morton is pijn. De pijn bevindt zich vooral onder de voorvoet onder de 3e en 4e teen. Het gaat hierbij om een brandende pijn, stekende pijn of een elektrische prikkel. Daarbij voelen de tenen vaak doof aan.

Diagnose neuroom van Morton

Een diagnose kan bijna altijd worden gesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan het zijn dat onze podologen of podotherapeuten gebruik maken van echografie om de grootte van het neuroom van Morton te meten.

Behandelingen neuroom van Morton

Bij een neuroom van Morton wordt bijna altijd begonnen met een niet-operatieve behandeling. De niet-operatieve behandeling heeft minder goede resultaten dan de operatieve behandeling. Niet operatieve behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:

 

U bent hier: Home » Voetklachten » Zenuwbeknelling in de voorvoet