Artrose (slijtage) in het talo-naviculaire gewricht – Hoevers Orthopedische Schoentechniek

Artrose (slijtage) in het talo-naviculaire gewricht

Wat is het talo-naviculaire gewricht?

Het talo-naviculaire gewricht is het gewricht tussen de voorkant van het sprongbeen (talus) en het zogenaamde scheepsvormig beentje (naviculare). U gebruikt dit gewricht bij het naar binnen en buiten buigen van de voorvoet, zoals bij lopen op oneffen terrein.

Wat is artrose in het talo-naviculaire gewricht?

Bij artrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Kraakbeen is nodig om de botten soepel langs elkaar te laten bewegen. Slijtage is normaal bij het ouder worden, maar bij artrose is de slijtage aan het kraakbeen overmatig. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Hierdoor komt er steeds meer wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Het lichaam kan de slijtage niet meer repareren.

Als de artrose erger wordt, kunnen aan de randen van het gewricht ook botuitstulpingen ontstaan, deze heten osteofyten. Die maken het bewegen extra moeilijk en pijnlijk.

Artrose van het talo-naviculaire gewricht

Meer informatie

Oorzaken van slijtage in het talo-naviculaire gewricht

Artrose kan ontstaan door een ongeluk met de voet waarbij u bijvoorbeeld uw enkel, hielbeen of het sprongbeen breekt, of wanneer u uw enkel meerdere malen verstuikt.

Lees meer

Klachten van slijtage in het talo-naviculaire gewricht

Specifiek voor artrose rond de enkel gelden de volgende symptomen. Hoeveel klachten artrose rond de enkel geeft en hoe snel de klachten zich ontwikkelen verschilt erg per persoon.

Lees meer

Diagnose van slijtage in het talo-naviculaire gewricht

De klachten, de voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek van de patiënt geven vaak al veel duidelijkheid. Omdat rondom de enkel verschillende gewrichten dicht bij elkaar zitten, is het voor u als patiënt niet makkelijk te herkennen van welk gewricht uw klachten afkomstig zijn.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van slijtage in het talo-naviculaire gewricht

Er wordt altijd eerst geprobeerd de klachten te verhelpen met een niet-operatieve behandeling. Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk voor talo-naviculaire artrose.

Lees meer

U bent hier: Home » Voetklachten » Artrose (slijtage) in het talo-naviculaire gewricht