Schade aan het vetkussen onder de voet – Hoevers Orthopedische Schoentechniek

Schade aan het vetkussen onder de voet

Wat is ‘het vetkussen’ onder de voet?

De voetzolen zijn de autobanden en de schokdempers van het menselijk lichaam, een ‘vetkussen’ in de voetzolen speelt daarbij een essentiële rol. Dit vetkussen bestaat uit allemaal kleine kamertjes met daarin vloeibaar vet: het vetkamersysteem.

Schade aan het vetkussen onder de voet

Het vetkamersysteem bestaat uit kleine kamertjes. Door het vetkamersysteem lopen bloedvaten en zenuwen.

Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet. Deze peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Tussen die peesplaat en de huid ligt het vetkamersysteem dat ervoor zorgt dat we niet direct op onze voetbotjes lopen. Soms komt er een te grote druk op het vetkamersysteem en dan kunnen er kamertjes lek raken, soms worden vetkamertjes minder van kwaliteit door andere oorzaken.

Schade aan het vetkamersysteem

In de volksmond worden de klachten bij een beschadigd of lekgeraakt vetkamersysteem onder de voorvoet wel een ‘doorgezakte voorvoet’ genoemd. De kopjes van de middenvoetsbeentjes (zie afbeelding) zakken dan door het vetkamersysteem en komen dicht(er) bij de grond te liggen, vlak onder het huidoppervlak. Onder de hiel kan zich precies hetzelfde proces voordoen. Normaal kan je met een aftastende vinger niet de contouren van het hielbeen voelen, als dat wel zo is, dan is de kans groot dat het vetkamersysteem onder het hielbeen niet meer als schokdemper functioneert. Er zijn verschillende stadia van schade aan het vetkamersysteem te onderscheiden, die verschillende voetklachten kunnen veroorzaken.

Schade aan het vetkussen onder de voet

Onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes (voorste pijl) en onder het hielbeen (achterste pijl) wordt het vetkussen het meest belast. Deze structuren zakken bij schade door het vetkussen (rechter afbeelding) waardoor klachten ontstaan.

Pezen van de tenen onder druk

Onder de voorvoet lopen, beschermd door het vetkussen, de pezen waarmee u uw tenen kunt buigen. Deze pezen worden omhuld door een peeskoker waarin de pees heen en weer kan schuiven. De peeskoker maakt gelei-achtige vloeistof waardoor de pees gemakkelijk in zijn koker glijdt.

Als het vetkussen dunner wordt, zakken de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar beneden en drukt er meer gewicht op de pezen. Duurt dit lang (waarschijnlijk een jaar of langer) dan kan een ontstekingsproces ontstaan. De peeskoker beschadigt en het vocht uit de peeskoker lekt in het vetkamersysteem. Dit vocht kan op zijn beurt de vetkamers verder beschadigen.

Meer informatie

Oorzaken van vetkamerschade

Bij schade aan het vetkussen spelen vaak meerdere factoren een rol. Meestal ontstaat schade door veroudering en/of overbelasting.

Lees meer

Klachten van vetkamerschade

De meest voorkomende klachten bij schade aan het vetkamersysteem kunnen erg lijken op de klachten van een hielspoor of onder de voorvoet op de klachten die horen bij een neuroom van Morton.

Lees meer

Diagnose van vetkamerschade

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en lichamelijk en aanvullend onderzoek.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van vetkamerschade

In principe is er geen operatie mogelijk om een beschadigd vetkamersysteem te herstellen en wordt geprobeerd zonder operatie de klachten te verhelpen.

Lees meer

U bent hier: Home » Voetklachten » Schade aan het vetkussen onder de voet