Hoge wreef

Wat is holvoet?

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Het is een voet met een abnormaal hoge wreef. Het peesblad in de voetzool is gespannen en de tenen hebben de neiging in een klauwstand te gaan staan. De achillespees is korter dan normaal. De enkel staat naar buiten en de hiel wijst naar binnen (varusstand). De voorvoet steunt meer op de buitenrand (supinatie).

Een holvoet hoeft niet abnormaal te zijn, sommige mensen hebben gewoon een iets hogere wreef. Zolang dit niet te erg wordt, kan het gewoon een variant zijn van de normale voet.

Bij een holvoet staat de enkel wat naar buiten en de hiel wijst naar binnen (varusstand).
De voorvoet steunt meer op de buitenrand (supinatie)
Holvoet

Meer informatie

Oorzaken van een hoge wreef

Ongeveer 60% van de holvoeten wordt veroorzaakt door een neurologische aandoening: een aandoening aan de zenuwen die de voetspieren aansturen.

Lees meer

Klachten van een hoge wreef

De klachten van een holvoet hangen af van de ernst van de holvoet en van uw dagelijkse activiteiten. Veel mensen met een holvoet hebben geen pijn of andere klachten.

Lees meer

Diagnose van een hoge wreef

Soms is een neurologisch onderzoek met zenuwgeleidingstesten (EMG) nodig om de oorzaak van de holvoet vast te stellen. Over het algemeen geeft lichamelijk en radiologisch onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de voetklachten.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een hoge wreef

Er zijn verschillende behandelingen voor een holvoet, zowel met als zonder operatie. Het doel van de behandeling is vooral om u weer pijnvrij te laten lopen.

Lees meer

U bent hier: Home » Voetklachten » Hoge wreef