Hallux valgus (scheefstand grote teen) bij kinderen – Hoevers Orthopedische Schoentechniek

Hallux valgus (scheefstand grote teen) bij kinderen

Wat is een juveniele hallux valgus?

Ook (jonge) kinderen kunnen een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) hebben. Dit heet een juveniele hallux valgus. Kinderen kunnen hier net zoveel last van hebben als volwassenen. Ongeveer de helft van de volwassenen (meestal vrouwen) met een hallux valgus herinnert zich dit ook als kind al te hebben gehad.

Voeten van een 17-jarig meisje met een beginnende hallux valgus

Hoe vaak komt het voor?

Er zijn geen getallen bekend hoe vaak hallux valgus bij kinderen en adolescenten voorkomt. Het komt veel vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Wat we weten is dat 1 op de 5 volwassen vrouwen een hallux valgus heeft, waarvan ongeveer de helft dit al als kind had. De afwijking is vaak dubbelzijdig, dat wil zeggen dat zowel de rechter als linker grote teen scheef staat.

Anders dan volwassen hallux valgus?

Een hallux valgus die ontstaat op kinder- of jongvolwassen leeftijd, is niet helemaal vergelijkbaar met een volwassen hallux valgus. Dit verschil is heel belangrijk, want daardoor is de behandeling ervan ook anders.

Een kind of adolescent heeft (nog) geen slijtage van het grote teengewricht. Bij een kind/adolescent zit de grote teen (nog) in de kom, bij een volwassen hallux valgus is de teen meestal uit de kom. Hierdoor heeft de hallux valgus bij kind/adolescent minder de neiging te verergeren in de loop van de tijd. Ook is bij een kind/adolescent de voorvoet meestal (nog) niet zo breed geworden.

Dit is een afbeelding en röntgenfoto van een juveniele hallux valgus. Het gewricht zit nog in de kom en er is nog niet erg veel ruimte tussen het eerste en het tweede middenvoetsbeentje.

Hier ziet u een een hallux valgus bij een oudere persoon. Het gewricht is uit de kom, er is veel ruimte tussen het eerste en tweede middenvoetsbeentje en de sesambeentjes (kleine rondjes) staan niet meer mooi onder het eerste middenvoetsbeentje.

Meer informatie

Oorzaken van scheefstand grote teen bij kinderen

In een heel groot deel van de gevallen (75%) is de aandoening erfelijk, dus één of meer directe familieleden van het kind hebben ook een hallux valgus.

Lees meer

Klachten van scheefstand grote teen bij kinderen

Heel jonge kinderen hebben meestal geen klachten van hun scheve grote teen. Soms hebben deze kinderen ook een platvoet.

Lees meer

Diagnose van scheefstand grote teen bij kinderen

Uw specialist herkent de juveniele hallux valgus door het lichamelijk onderzoek en de röntgenfoto van de voet.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van scheefstand grote teen bij kinderen

De huisarts zal uw kind in eerste instantie naar een podoloog of podotherapeut verwijzen. Deze kan u en uw kind uitleggen welke niet-operatieve behandelingen er mogelijk zijn.

Lees meer

U bent hier: Home » Voetklachten » Hallux valgus (scheefstand grote teen) bij kinderen