ORTHOPEDISCHE SCHOENTECHNIEK
SEMH Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Medische HulpmiddelenNVOS Nederlandse vereniging van Ortopedisch Schoentechnici

Voet en been- problemen

Hoe ontstaan voetproblemen?

Meerdere oorzaken kunnen voetproblemen tot gevolg hebben. Enkele van deze problemen worden o.a. veroorzaakt door reuma, diabetes, zenuwaandoeningen, aangeboren afwijkingen of zijn een gevolg van een ongeval. Voor elke voetklacht is er een orthopedische oplossing. Dit kan gaan van een orthopedische inlay tot een op maat gemaakte orthopedische schoen.

Eén op de drie volwassenen heeft beenklachten.

Het is niet verwonderlijk dat ongeveer de helft van de westerse bevolking last heeft van de benen. Immers, we zitten te veel, we eten te vet, we roken. Allemaal oorzaken die kunnen leiden tot bloed- en lymfecirculatieproblemen, waarvoor wij een geschikte oplossing verzorgen.

Goed schoenadvies.

Koop het liefst schoenen rond het middaguur. Dit in verband met het eventueel dikker worden van uw voeten in de loop van de dag. Zorg ervoor dat uw schoenen altijd iets langer zijn dan uw belaste voeten. Uw schoenen moeten minimaal een halve tot een hele centimeter langer dan uw grootste teen. De extra ruimte bij uw tenen is nodig om uw voet te kunnen afwikkelen tijdens het lopen. De voet wordt ongeveer één centimeter langer tijdens het afwikkelen. heeft u een klein maatverschil in uw voeten, koop dan schoenen op de langste voet. Indien u ook steunzolen gaat dragen is het een fabel dat u de schoenen een maat groter moet kopen, waar u wel op moet letten bij de aanschaf van uw nieuwe schoenen is de binnenzool, kan deze eruit of zit deze vast gelijmd. Als de binnenzool eruit kan, pas de steunzool beter.

De hiel moet goed omsloten worden door de contrefort (verstevigd hielstuk) en de voorvoet en de tenen mogen niet knel zitten. De tenen moeten in de schoen vrij en recht naast elkaar kunnen liggen, zonder uit hun natuurlijke stand gedrukt te worden. Schoenen groeien niet en schoenen kunt u ook niet uitlopen. Als een schoen te klein is, zal dat dus zo blijven. Wel passen schoenen zich iets aan het model van uw voeten aan en worden ze tijdens het gebruik soepeler. Voor het dagelijkse gebruik is de maximale hakhoogte 2-3 centimeter. Dit is voor een betere drukverdeling. Het bovenwerk van de schoen mag niet uit synthetisch materiaal bestaan. Voor een optimale ventilatie kunt u het beste kiezen voor schoenen met een leren bovenkant. Het onderwerk (de zool) mag uit verschillende materialen zijn opgebouwd, zolang de schoen daarmee buigzaam blijft.